marți, 23 decembrie 2014

GOGOSI PRIPITE

   Se ia un cubulet de drojdie,se adauga o lingurita de zahar si una de faina,se amesteca si se lasa sa dospeasca.Separat se amesteca oua intregi,iaurt de casa,zahar si esenta.Se adauga drojdia si faina cat cuprinde,pana cand aluatul devine ca o smantana groasa.Se pune ulei la incins,mult ulei,apoi se ia din aluat cu lingura si se pune in tigaie.Se prajesc pe ambele parti.
   Se servesc cu gem sau zahar pudra.

Pofta buna!

PLACINTA TARANEASCA

  Este o  placinta pe care o facea strabunica mea toamna,cand se intorceau oile de la stana.
   Se face un aluat din faina,apa,un praf de  sare si putin otet alb.Din acest aluat se fac foile de placinta.Separat,intr-un castron,sfarama branza de oaie si de vaca,adauga zahar dupa gust si oua intregi,si amesteca totul pana se omogeniza.In compozitia de branza mai punea si doua linguri de ulei sau o lingura de untira de porc curata.
Ungea o tava rotunda cu untura.Intindea foile subtiri.Aseza in tava o foaie de placinta,adauga deasupra compozitia de branza,apoi iar o foaie de placinta,si repeta operatiunea de trei ori.La sfarsit presa cu varful degetelor marginile foilor de placinta.Facea apoi o compozitie din iaurt de casa,oua,zahar si putin ulei si o turna in tava.Cocea placinta la cuptorul de lemne odata cu painea.
   Cand o scotea din cuptor,asa fierbinte,o stropea cu putina apa rece si presara deasupra zahar tos,apoi o acoperea cu un servet sa se innabuse.
   Acele zile s-au dus,deoarece casa strabunicii este goala acum,insa prepar aceasta placinta pentru a imi aminti de strabunica mea si de copilaria petrecuta la sat.

Pofta buna!

duminică, 21 decembrie 2014

GHIZMANE

    Aceasta reteta este imprumutata de la bulgari,si o facea strabunica de ori de cate ori mergeam in vizita la ea.Si ea o invatase la randul ei de la bunici,in satul Casla sau Strunga de azi.Nu exista o reteta tipicara,totul se potriveste dupa gust si "din ochi".
   Iata cum se procedeaza"se bat cateva oua intregi,se adauga iaurt de casa,zahar dupa gust,putin ulei,o mana de faina si restul malai cernut.In compozitie puteti adauga si zahar vanilat dar fara esente.Se adauga malai pana se formeaza o compozitie mai groasa ca smantana.Eu am adaugat si un varf de lingurita de praf de copt stins.Se unge o tava cu ulei,se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia.Se coace la cuptor pana este rumenita bine.Strabunica o cocea in cuptorul cu lemne sau in cuptorul de la soba cu plita.Ce vremuri.Cand este coapta,se scoate din cuptor si se lasa la racit.Se taie in patratele si se serveste cu iaurt de casa.Acesta era micul dejun la sat.

 Pofta buna!